keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Livet gick för fort...

Månsken på Pensar, höst 2015

Protestantiska gravgården i Rom låg i skugga, skön promenad sept 2015

Eataly - fantastisk matinspiration i Rom

Vår underbara husfru i Rom

Jämtlands bryggeri - Steamer, alltid gott!
jaha, vad ska man säga...har inte skrivit om oss på ett år. Alltid bara blivit en tanke utan handling.
Men, nu har vi en lugn vecka och återhämtar oss efter fina veckor med härliga gäster på vårt pensionat.
Då finns det tid för att titta i backspegeln.
2015 var på allt sätt fint, utom vintern som bara fanns på högzon.
I Åre-Duved blev det aldrig käle i marken i dalen vilket gjorde att snön smälte snabbt även om det kom en hel del snö. Många fina soliga dagar njöt vi av i mars och april. Skidningen var rätt så måttlig trots allt, hade fått min högra knäled bytt i början av december 2014 vilket gjorde att jag inte stod påskidor förrän medlet av mars. Det var Petters tur att skida 2015 och han fick sällskap av Pålle som kom på talkovisit. Han hjälpte till då vi hade en större grupp sista veckoslutet i mars och så körde han "Sauli" till Pargas. Med sig hade han Jalle katten som våldgästade sin syster i Pjukala 1,5 månad
Innan all det här marspratet hade härliga Lundbor och Mimi hos oss i februari. Massor av energi i huset var det vecka 8 och vi gjorde vårt bästa för att alla skulle trivas. Till sist innan Mimi reste söderut igen, belönade vi oss med middag på Lilla Tyrolen i Björnen. Gott var det!
Utan katt och finska bilen var vi plötsligt fria att ta en tripp innan säsongen på Pensar skulle köra igång. Det blev södra Frankrike. Några dagar i sol och värme med vandring, simning och god mat.
Tillbaka i Finland var vi 20.4 och 22.4 kom Akaa herrar på sikmete till Pensar.
Våren var lite lugnare än året innan, men bra. Juni bra med gäster, men du milde det var kallt. Innan midsommar var Petter ett varv till Mullfjället medan Helena, Maija, Amanda och jag skötte Pensars ruljans, bra gick det kvinnokraft.
Iskall midsommar följdes av fin julimånad både gäster och sol räckte. Kvällarna var kylslagna ända fram till medlet av augusti så alla båra gäster njöt av mat och dryck inne i salen. Ibland var det en större utmaning än annars.
I Åbo skärgård öppnades ett nytt besöksmål, Örö, som Forstyrelsen hade tagit över och till och med fått en hel del sekiner av staten för att renovera de gamla kasernbyddnaderna samt bygga gästhamn.
Vi var lite skraja för att det skulle påverka antalet gästande båtar i vår lilla hamn på Pensar, men tji  fick vi. Flere båtar än normalt vid samma tidpunkt ( från midsommar framåt). Stämningen på Pensar var trevlig och glad och kändes bra på allt sätt. En aning färre övernattare i stugor och lägenheter, men ingen större förändring som skulle leda till hicka.
Med perspektiv på arbetet i både skärgården och fjällen kan vi väl konstatera att det var ett bra beslut att kombinera de två målen. Vi lär oss en massa hela tiden och försöker bli bättre och bättre både på Pensar och Mullfjället, vi vet att det krävs 100% engagemang och vi strävar till att alltid vara fullt närvarande med våra gäster.
Nåväl hösten kom och innan det andra knäet byttes till titanled reste min syster, Helena, och jag till Rom. För att minnas gamla tider och njuta av livet en kort stund.  Fin resa, kanske lite för hett. Vi bodde hemma hos en underbar kvinna i hennes barndomshem uppe på Aventinen. Rom är min defintivia favorit, men bara som resmål, där vill jag inte arbeta!
Resten av hösten gick i lunkande takt med lite arbete på Pensar och lite på Mullfjället. Och mycket knägymnastik för att få fart på benen igen.  

Så där gick ett år .... Visst går tiden fort!

Vet att jag hade tänkt skriva in en receptbok i den här bloggen, men ödet gorde det omöjligt. Vi fick "besök" av ett ettrigt virus som krypterade alla dokument och alla bilder... Swish så försvann över 300 recept och dryga 1000 bilder. Nu finns bara ett par mappar med recept och några futtiga fotografier dokumenetrade, men ack så mycket minnesbilder och goda smaker på tungspetsen det finns kvar.

Och vissa recept kan man utantill...
400g smör, smält
4 ägg
4 dl socker, ägg och socker röres
4 dl speltmjöl, rör i ägg och sockersmeten
2 tsk vaniljsocker, rör i
Rör till sist i det smälta smöret. Häll smeten. Form med löstagbar kant
Rada äppelklyftor tätt och grädda ca 50minuter i 175 grader.
Koka din egen vaniljsås och servera till detta underbara äppelkakas recept som Hannu i tiderna har gett oss att förvalta med kärlek.

Ha det gott alla vänner, möjligen skriver jag snart igen ...
Eva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti