lauantai 3. tammikuuta 2015

Maj 2014-3.1.2015 Gott Nytt År!

Sommaren på Pensar var fin med sol, värme och härliga gäster!
Faktorerna jag nämnde gör att det brukar bli vansinnigt bråttom, så gick det och har inte haft en chans att tänka, skriva eller reflektera.
Nu sitter jag i receptionen på Pensionat Mullfjället och skriver.
Juni - kallt och blåsigt, men mycket folk på Pensar Syd. Petter var på Mullfjället och byggde terrass med Manccu. Fin blev terassen, men tog musten ur Petter som sedan var konvalecent fram till slutet av juli.
Juli - härligt sommarväder! Vi som var i skick jobbade häcken av oss. Och vet ni, att vara i övergångsåldern och jobba med fysiskt tungt arbete i kokhett kök är inte en lyckad kombination. Undrar hur många liter vatten rann ut som svett under de långa dagarna framför spisens gasbrännare?
Tur att Helena var med, med sin vana hand och att Maija hoppade in var än det behövdes och tog fullständigt ansvar över det hon gjorde. Förstås jobbade alla bra, men dessa två damer framför allt!
Maija är Sirkkas dotter och ni som varit på Pensar vet att det ibland serveras härliga danska smörrebröd. Sirkka är den som fixar fram dessa underbara smörgåsar.  Smörrebröden för mej till en förbluffande händelse i juli. Vi har tidigare använt oss av ordet buffé för att berätta för gäster som funderar på att äta hos oss att vi serverar t.ex. förrättsbuffé. Nu gick det så i slutet av juli att detta ord, buffé, inte kan användas hos oss längre. Ett mycke trevligt par från Kung Carl Gustavs land köpte vårt bryggpensions paket med bl.a. förrättsbuffé. Efter måltiden fick jag mej en svada över hur vi kunde kalla bordet med förrätter för buffé. Hoppsan! Efter diskussion och förankring förstod jag att buffé är samma som Viking Lines dukning och inget annat duger. Hos oss serveras nuförtiden förrätt, varmrätt och efterrätt. Inget tjafs om buffé, måhända att vi serverar förrätten så att var och en plockar på tallriken vad de tycker att smakar bäst eller vill utmana sig själv med nya smakkombinationer som vi hela tiden försöker ger våra gäster.
Augusti - Bra väder fram till medlet av augusti, sedan regn och blåst. Petter tog itu med sina sysslor igen och Martin kunde få några dagar ledigt innan skolan började. Jisses så Martin axlade Petters arbete bra - tack Martin!
Grupper kom och for och också  2014 fick vi äran att ha Pargas skolelever hos oss ett par veckor.
Som företagare inom turism är jag lite oroad över att det inte finns genuint intresse för att verkligen revidera skolårets indelning. Kunde läsåret gå på till medlet av juni? På våren finns faktiskt en del av jullovet, sportlov, påsklov och kristi himmelsfärd som kapar av terminen med passliga lov. Istället kunde skolåret börja i slutet av augusti eller tom. början av september och höstlovet (fd. potatisupptagning) slopas. Ingen hälsomedveten äter ju potatis, eller hur ? (läs med humor)
September - helt ok väder, torrt, skralt med svamp. Blev lite tid  på sofflocket och sudoku. Innan frosten måste alla fönster på Mullfjället tvättas så systrana (Eva & Helena) trampade på gasen och körde upp till Duvd-Åre. Efter 3 år i Åre kom jag äntligen upp på skutan - vilken upplevelse, en sådan upplever jag gärna om och om igen! Vandrade på relativt stadig fot uppåt, men du milde så det tog ont i knä då det skulle bära av tillbaka till kabinstationen. Det blev nästan att gå hand i hand med Helena. Sällsynt företeelse, men kanske blir vanligare ju äldre man blir, hmmm...?
Oktober - 1 vecka i Finland som innehöll seglats med plåtgenua runt Hangöudd. Absolut bleke!
Lite kallare, men ändå varmt för att vara oktober. Väntade som soluppgången på att få ny knäled 15.10. Så gick det ju inte för just i Hangö fick jag en akut infektion i benet. Trodde att allt var ok efter att ha ätit antibiotika och kollat att infektionsvärdet var i ordning. Så låg jag i sjukhusbädden och fick meddelande om att operationen i kunde genomföras. Uppskjuten till 8.12, så kan det gå.
November - regnet kom och likaså svamparna. Svampfärder med gravt haltande fru fick Petter stå ut med. Ibland drog han upp, ibland skuffade han upp mej. Svamp fick vi i alla fall så att det torde räcka hela året. Avfärd till vårt svenska liv blev det i slutet av november, men innan det fick vi en gåva från ovan eller rättare ÅU. Kim Lund kom till Pensar Syd en gråmulen höstdag och vi fick berätta om våra två juveler Pensar Syd i Nagu och Pensionat Mullfjället i Åre. Livet och reflektioner kring dessa.
Tusen tack ÅU - det var en jättefin artikel!!!
December - snö och vinter i fjällen. Vi fixar och städar och njuter av atmosfären på Mullfjället. 5.12 flyger jag hem till Finland och 8.12 skärs mitt knä upp och en ny fin metalled opereras in av Yli-Jama. Skickligt arbete gör att jag redan 15.12 reste upp till fjällen igen. Hjälpande handen Sirkka kom med. Och det är jag så glad över, hur skulle det annars ha lyckats att mätta munnar, städa rum, bädda sängar och massor av annat... Vi har haft fina veckor med härliga gäster och super arbetsteam.
Ett litet minus var att snön i dalen inte riktigt orkade hålla mot ett dygn av regn. Man som ett par damer sade "strunt i att det regnar då man vet att man kommer hem till sitt mysiga pensionat efter våta skidfärder" Och skulle det inta vara mysigt då brasan brinner, glöggen är varm och nybakt bröd doftar i huset, Sirkkas rievä!
Januari - började med varmt vinterväder, 2.1 kom det lite snö. Idag 3.1, snöar det massor coh det är vitt också i dalen nu! Teamet jag nämnde är snäppet urlakade, men tutar och kör. till 5.1 då det blir lugnt i huset. Ta vara på det och kom till oss i januari - Välkommen!!!
Nu slutar jag för denna gång. Köket kallar.
Kommer att återkomma med lite recept ännu i januari ... detta år 2015!

God fortsättning på det nya året!
Eva
www. pensarsyd.com    www.mullfjallet.se
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti