tiistai 5. marraskuuta 2013

Hur många årstider har vi i Norden?

Vinter, vår, sommar, höst ?
Tycker att det känns som om vi har sju årstider. Vinter; då vi vilar själ och öga i vita vyer. Väntan (den grå-bruna våren) som egentligen inte är så vacker, men det är så underbart för det känns som om allt är möjligt just då. Vår; det börjar synas liv som tränger upp genom jordskorpan och allt blir ljusgrönt, Försommar; massor av olika gröna toner och en hel del att göra i trägården och överlag i naturen. Sommar; de gröna tonerna blir djupare och färre ett speciellt dis i luften och semester. Hösteld; det som vi på finska kallar Ruska. Färgprakt och kristallklar luft - allt blir så tydligt. Vi skördar av det som klarat sommarens torka eller regn, för så är det ju att vi sällan är riktigt nöjda med sommaren. Det bästa skulle vara sol på dagen - regn på natten, men ofta upplever vi sommaren som antingen regnig eller solig... Och så kommer sista årstiden - Höst; färgerna falnar och vi vänjer oss vid långsammare tempo och mjuka grå-blå toner. Egentligen det bästa vi har!
Vinter-Väntan-Vår-Försommar-Sommar-Hösteld-Höst.
För kocken Maja Söderberg är det också  sju årstider - Året börjar med Spira, via Försommar till Semestertid, Sensommar, Höstskörd, Frosttåliga och slutar med Vinterförrådet. KLicka och läs mera om Klimatmat och Maja Söderberg
Eller är det som i samernas kultur åtta årstider?
Vårvinter, Vår, Försommar, Sommar, Förhöst, Höst, Förvinter och Vinter.
Deras år följer renarnas betesplatser och på olika höjder av fjällen . Läs mera om samernas årstider och mycket annat på Renbiten
Nå det var lite tankar om årets gång och verkar som om jag har planerat om årets 12 månader till 7 dessutom. Fanns inte plats för 12 månader i år
2013 kommer att bli året med 7 tankar om livet, detta är det sjätte.
Som alla kan tänka sig är säsongen slut och vi lever som friherrar, Petter och jag.
Har varit till Mullfjället och fixat lite och jag har vandrat i hösteld (ruska) i fjällen första gången i mitt liv. Petter är garvad fjällboare redan så han har hunnit vandra försommar, sommar, höst, vandra och skida under vintern. Inte illa, han är inte mer än 50år.
I väntan på att säsongen på Mullfjället börjar vid Lucia tider är det ett och annat att göra.
Dörrarna till hotellrummen ska alla bytas till brandsäkra ... och visst blir de samtidigt lite "ljudsäkrare".
Gittan, vår nya köksfé, är ivrig med att få börja snurra runt Mullfjällets fina runda skeppsspis tillsammans med mej.
Vi hoppas också hinna tapetsera ett par rum och så blir det nya BILJARDKÖER, pinnanrna man stöter bollarna med på mindre proffsigt språk.
Smått och större allt för att vi hoppas att det blir fler och fler som förälskar sig i pensionatets stämning och livsgnista.
Boka boka - vi väntar på mera gäster!

Får inte glömma att tacka Pensar Syd för en härlig säsong med sol, värme och det viktigaste helt härliga gäster. Känns som om vi i år, 10år efter att vi startat, har hittat vår målgrupp - den som är sugen på det enkla livet. Och det beskriver vi som god mat, historia som fallit i glömska och sköna sängar vid havet!

Ha det gott och så hör vi av oss igen i slutet av december
Eva & Petter

Nedan 3 av mina årstider...1 kommentti: